29 Kasım 2009

Derbi bayramı


Bu bayram haftasonunda, neredeyse Galatasaray-Fenerbahçe maçı dışındaki tüm derbiler bir arada denk geldi. Dünyada bir derbi bayramı gibiydi özellikle bugün.
Barcelona - Real Madrid
Dünyanın en popüler derbisi birkaç dakika önce Nou Camp'ta sonuçlandı. Barça maçı İbrahimoviç'in golüyle 1-0 kazandı. Dün tv'de bir yerlerde Real-Sürreal maçı olarak telaffuz edildiğini duydum:) ama tabii her iki takım da kötü dönemlerinde oynuyorlar. Bu derbinin tarihi müthiş skorlarla dolu. Örneğin 1943'de İspanya Kupası'ndaki Real Madrid'in 11-1'lik üstünlüğü derbi tarihinin en farklı skoru. Aynı yıl ligde Barcelona kendi sahasında 4-1 kazanmış, Madrid'deki maç ise 5-5 bitmiş. Aynı sezon, 2 takım, 3 maç, 27 gol!.
Olimpiakos - Panathinaikos
Komşudaki bu ezeli rekabet 'Mother of all battles' manasına gelen bir tabirle anılıyor. Genelde derbilerde aynı kenin iki takımı söz konusuysa, ya sağ-sol ayrımı, veya fakir-zengin farkı vardır. Atina'da da Olimpiakos liman dolayısıyla işçiler ve emekçöi sınıfını, Panathinaikos ise daha varlıklı olan orta sınıfı temsil ediyor. Bu haftaki maçta Zico'nun takımı, Galatasaray'ın Çarşamba günü grup liderliği için konuk edeceği Panathinaikos'u kendi sahasında Konstantinos Mitroglou'nun golleriyle 2-0 devirdi.
Everton - Liverpool
Aslında neredeyse aynı kökten gelen bu iki takımın mücadelesi, diğer derb,ilere göre daha dostane tabir kabul edilir. Everton'un Anfield'dan başka bir stada taşınması sonrasında boş kalan Anfield'da maç oynamak amacıyla bir kısmı eski Everton'luların kurduğu Liverpool takımı sonrasında daha başarılı olan taraf oldu. Bölgedeki birçok ailenin bir kısmı Liverpool bir kısmı Everton taraftarı olduğu için rekabet daha dostane sürüyordu. Ancak 1985'teki Avrupa kupası finalinde 39 kişinin öldüğü Heysel faciasına Liverpool taraftarlarının neden olması ve bu olaydan dolayı İngiliz takımlarının aldığı uluslararası ceza Everton taraftarının Liverpool düşmanlığını arttırdı. Çünkü çok formda olan ve özellikle sonraki yıl Avrupa'da bir şeyler yapacağına inanılan Everton rakipleri yüzünden bu fırsatı kaçırdıklarını düşündüler ve derbinin ateşi biraz daha yükselmiş oldu. Goodison Park'taki bugünkü maçı Liverpool 2-0 kazandı.
Arsenal - Chelsea
Londra derbisi, özellikle son yıllarda Chelsea'nin süper takımlar arasında girmesiyle daha büyük bir rekabet halinde dönüştü. Bugün Emirates'teki maçı Chelsea etkili oyunuyla 3-0 kazandı. Goller eski bir Arsenalli olan Ashley Cole ve Drogba'dan geldi. Arsene Wenger, Ancelotti'ye ilk kez kaybetti. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder