23 Ocak 2010

Galatasaray'in yeni transferleri

Henüz transfer dönemi kapanmadı ama son günlerdeyiz. Sezon başında transferin en parlak takımı Galatasaray'dı, ara transfer döneminin de en parlak takımı net Galatasaray oldu. Öncelikle ihtiyaçlara bir bakalım.  Bence savunmacı şarttı, mümkünse sağlam bir stoper, savunmayı de yönetebilecek bir isim. Galatasaray'ın savunması idare eder diyenlere, mesela Hıncal Uluç'a, bu noktada bir çift sözüm var.


Servet, 2 yıl önceki formundan çok uzak, artık yaşlanmaya ve yavaşlamaya başladı, her an sakatlanma riski var. Gökhan Zan zaten müzmin sakat, zaten de iyi bir stoper değil. Emre Aşık artık 36 yaşında, Emre Güngör geldiğinden beri sakat, tam nasıl bir oyuncu olduğunu daha anlayamadık. Bunların yanında Hakan Balta da bence orta sahada daha başarılı olabilecekken, bek oynuyor. Evet bu sayılanlar aynı zamanda milli takımın da savunması ama iyi olduklarından değil, Türkiye'de son yıllarda savunmacı yetişmediğinden. Bu savunmaya tecrübeli, doğru savunma oyununu bilen bir adam şarttı, kağıt üzerinde oldu bence. Lucas Neill, 31 yaşında ama aktif olarak Premier Leauge'de oyanayan bir savunmacı. Dünyanın en zor ve belki de en sert liginden bahsediyoruz. Zaten daha genç olsa, öyle devre arasında bu paralar getirmeniz mümkün olmaz. UEFA maçlarında oynayabilecek olması çok büyük avantaj. Bu noktada savunmacı transferinde en önemli şartlardan birisi bu olmalıydı ki, şu anda UEFA'da oynamamış, makul fiyata alınabilecek, kaliteli ve tecrübeli kaç tane savunma oyuncusu bulabilirsiniz? Kewell'la da yarenlik ederler:) Neill, Doğru ve bilinçli bir transfer gibi görünüyor.




Diğer mevkiiye gelince, Galatasaray taraftarının gönlünde hep bir oyuncu kurucu var, şöyle iyi top kullanabilen, ara paslar atabilen, icabında kaleyi de düşünen, hatta biraz da takıma liderlik edebilecek bir oyuncu istiyorlar. Ama yok, yani ortalıkta böyle oyuncu bulmak mümkün değil, hele de ara transferde, hele de 10 milyonun altında bir paraya. Bulursanız alın, ama ben o bahsi geçiyorum. İşte Elano'yu aldılar, o da 10 milyon zaten, kimse beğenmedi. Bence o mevkide, ihtiyaca göre biraz geri de oynayabilir, daha forvet arkası gibi de oyanyabilir, Rijlkaard'ın Elano'yu kullanmaya çalışması gerekiyor. Hele de Baros'un sakatlığı uzayınca, Galatasaray forvetsiz kaldı. Nonda çok formsuz, zaten formlu hali de hiçbir zaman çok tatmin edici olmadı. Serkan Çalık denilen çocuğu Gençlerbirliği'ne sattılar. Bir de Kewell var işte, joker gibi, nerde sıkıntı olsa 'gel koçum' diyebiliyorsun. Bu arada gerçekten Galatasaray'a Hagi'den bu yana gelen en iyi futbolcu olduğunu düşünüyorum, futbolu, profesyonelliği ve hatta sempatikliğiyle...

Jo, biraz daha soru işareti. Ama risk almadan da bu iş olmuyor. Jo, CSKA'dayken Wagner Lowe ile birlikte büyük sükse yapmıştı. Sonrasında İngiltere'de aradığını bulamadı, ama hala çok genç, şu an 22 yaşında. Yani ikinci çıkış dönemini Galatasaray'da yaşaması mümkün. Galatasaray Jo'yu beğenirse sözleşmesini uzatıp, sezon sonunda bonservisini de almak için aldıysa, ümit veren bir transfer gibi düşünülebilir. Ama bu sezon UEFA'da da oynayamayacağı için, Baros yokken ligde golcü olarak oynasın diye alındıysa doğru seçim değil bence. Bu düşünceyle transfer yapılacaksa, daha düz ama daha gölcü bir forvet almak gerekirdi. Gol vuruşunu bilen, düz oynayan, biraz daha tecrübeli, disiplin sorunu falan olmayan Boyd gibi birisi olmalıydı. Jo zaman zaman kulüp yönetimleriyle problemler de yaşayan bir oyuncu. Bol orta yapmayı seven Galatasaray orta sahası için çok önemli bir avanatajı uzun boylu olması. O da Elano'nun yol arkadaşı gibi, hem CSKA'da, hem de Manchester City de birlikte oynadılar sanırım.


Haldun Üstünel bir transfer daha yapacak deniyor ama bilemiyorum. Peki o zaman nereden geliyor bu değirmenin suyu? Daha 1 yıl önce futbolcu alacak para bulunamazken, ara transferde 3 tane yabancı almak, elindeki 2 oyuncunun sözleşmelerini fesh etmek, bunlar maliyetli işler. ancak Jo'yu şu an ihtiyaç duyulan, UEFA Kupası'nda da oynayacak ana forvet transferi olarak düşünmediğimize göre oynayacak bir forvete daha ihtiyaç var gibi. Dos Santos doğru isim mi? O da bir soru işareti ama Barcelona altyapısından yetişen ve Rijkaard'ın iyi tanıdığı bir isim. Bu sezon hiç Avrupa maçında oynamamış sanırım. Bir dönem dünyanın yıldız adayları arasında sayılıyordu, 17 yaşında Barcelona A takımında oynadı. Sonrasında Tottenham'da o da aradığını bulamadı. Ama yine de öyle ucuz değildir bu transfer, eğer bonservisiyle alınacaksa, çünkü futbolseverlerin 3 yıldır adını bildiği bir isim ve daha 20 yaşında. Haldun 'Premiership'de sıkıntı yaşayan kaliteli futbolcular' kaynağını bulmuş, habire deşiyor gibi bir durum var.

Lincoln - Hamit takası bana daha gerçekçi görünüyor. 27 yaşında, memnun kalmazsan Türkiye'de satabilirsin, Avrupa'da o da bu sezon maç yapmamış sanırım. Eh Lincoln'un de turşusunu kurmamak lazım, başka alıcı da zor bulunur artık.

Bu ara transfer döneminin en güzel haberi Gökhan Ünal'ın gelmemesi, üzerine kaymağı da Fenerbahçe'ye gitmesi oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder