3 Ağustos 2010

Paradinha artık yasak!


FIFA birkaç kuralda değişiklik yapmış. En çok tartışılanı penaltı atışında 'paradinha' denilen tekniğin yasaklanması. Özellikle Latin ekolünden gelen futbolcuların bunu çok sever. Topa vururken hafifçe durarak kalecinin yatışına göre topu ters köşeye atmak. Futbolcularda ise bu duruma tepki var. Herkes kaleci nasıl özgürse futbolcu da penaltı atarken özgür olsun diyor. O zaman penaltı noktasını 4-5 metre geriye çekelim mesela, durup feyk atmak dahil her şekilde vursun oyuncu?

Benim dikkatimi çeken başka bir kural oldu. Şöyle diyor Hürriyet'in sitesi:
3-Bir futbol sahasında kale direkleri ve üst direk tahta, metal veya onaylanmış malzemeden yapılmalıdır. Şekilleri kare, dikdörtgen, yuvarlak veya elips olmalıdır (Eski kuralda bu kadar kesin hüküm yoktu). 
Kare veya dikdörtgen kale direği olur mu? Yani belki mahalle maçlarında, okul maçlarında falan olur da, ciddi bir turnuvada köşeli direk olamaz bence. Top köşeye çarpıp çok saçma bir yere gidebilir. Halbuki dairesel kesit her noktada gelişine dik bir temas yüzeyi sunarak mükemmel bir çarpma sağlıyor. Yani teorik olarak falsosuz giden top direğe çarpınca nereye gideceği bellidir. Bence köşeli direk üst seviyede kabul edilemez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder